Kategorie: Wszystkie | carving
RSS
środa, 12 czerwca 2013
Książka do nauki carvingu: Kurs Carvingu. Poziom Podstawowy. Podręcznik do ćwiczeń.

książka do nauki carvinguNa naszym rynki pojawiła się kolejna książka do carvingu. Cieszy to, że jest coraz więcej pozycji tej sztuce. Rzeźbienie w owocach stało się bardzo popularne. W Polsce wiele osób już wie co to nóż tajski (carving thai knife) czy nóż syjamski. Świadomość carvingowa, zwłaszcza w środowisku gastronomicznym jest bardzo duża. To właśnie kucharze jako pierwsi przekonali się jak bardzo sztuka carvingu potrafi przyciągnąć uwagę gości. 

Dzisiaj, już nie tylko kucharze, ale każdy chciałby nauczyć się sztuki carvingu. Autorzy "Kursu Carvingu..." w swojej książce są wierni swoim przekonaniom, iż carving to rzeźbienie w owocach, a nie tworzenie drobnych, talerzowych dekoracji, znanych w gastronomii jako garni. Ten kto szuka prostych, szybkich form jak dekoracje z pomarańczy, grapefruita czy cytryny, wywijasów z pory czy kwiatków z rzodkiewek srogo się zawiedzie. 

Podręcznik do carvingu "Kurs Carvingu" zawiera co prawda dekoracje z papryczki, ale jest to uzupełnienie konkretnego ćwiczenia, a autorzy podkreślają iż jest to forma garni.

W książce znajdziecie takie popularne i łatwe w nauce pozycje jak liść z cukinii, kalie z kopru włoskiego, melon z motywem tajskim czy róża na arbuzie. Autorzy uzupełnili książkę o autorską pozycję jak ptaszek z cykorii i białej rzodkwi. Ptaszki te znane są jako "Ptaszki miłości". Wykonane jako dekoracja weselna na pewno zwrócą uwagę młodej pary i ich gości. Ponadto Grzegorz Gniech i Paweł Sztenderski opisują krok po kroku, ruch po ruchu i cięcie po cięciu jak wykonać piękną różę z kalarepy czy buraka. Ćwiczenia są bogato ilustrowane, każdy krok oprócz opisu jest przedstawiony na dużym, wyraźnym zdjęciu. Autorzy książki zastosowali również nowatorski sposób przedstawiania kolejnych kroków danego ćwiczenia. Zdjęcia zrobione są z perspektywy oczu wycinającego. Sprawia to, że kursant widzi krok po kroku ćwiczenie w identyczny sposób w książce na zdjęciu i w rzeczywistości na swojej desce do krojenia. Wszystko to ułatwia i przyspiesza naukę. 

Kolejną awangardą są dodatkowe pozycje wykonane w ramach Specjalnego Dodatku w książce. Są to kolorowe i bardzo widowiskowe dekoracje z użyciem przeróżnych owoców, takich jak: pomarańcze, grapefruity, rzodkiewki, oliwki,  bakłażany, melony i wiele innych. Osa z bakłażanu czy np. myszka z melona sprawi wiele radości zarówno dzieciom jak i dorosłym. Tego typu dekoracje wprowadzą elementy zabawy ale również niedowierzania do Waszych bufetów. 

Książka jest dostępna w sprzedaży na stronie www.Carving-Art.pl lub w sklepie internetowym

poniedziałek, 06 maja 2013
Polscy Carverzy zdobyli pięć złotych medali w Czeskim Hradec Kralove

Melounovy Šampionàt 2013; Gastro Hradec Cup

Carving, czyli fantazyjne rzeźbienie w owocach i warzywach, zbiera w Polsce coraz większą rzeszę zwolenników. Osób zajmujących się tą tajską sztuką jest już w naszym kraju bardzo dużo, nie tylko w gronie kucharzy. Każdego roku odbywają się również ogólnopolskie zawody, by wyłonić tych najlepszych z najlepszych. Do grona najlepszych carverów w Polsce bez wątpienia należą Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech. Panowie po wygraniu wszystkich ogólnopolskich zawodów carvingowych postanowili swoje umiejętności skonfrontować z zawodnikami na konkursie międzynarodowym. Udział w zawodach zakończył się wielkim sukcesem i spektakularnym zwycięstwem Polaków.

 

Polacy startowali we wszystkich możliwych kategoriach związanych z carvingiem. Było ich trzy. W kategorii Z-1 zawodnicy przedstawiali pracę na wybrany przez siebie temat. Pracę tę zawodnicy przywozili gotową, a na ekspozycję mieli dwie godziny. Dobór surowców był całkowicie dowolny.

Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech zdobyli 5 złotych medalioraz jeden srebrny medal na międzynarodowych zawodachMelounovy Šampionàt 2013.

Tegoroczne mistrzostwa odbywały się w ramach Gastro Hradec Cup. Dnia 18 kwietnia 2013 do Czech zjechało 168 zawodników z Europy: carverów, kucharzy i cukierników. Polskę reprezentowali Grzegorz Gniech i Paweł Sztenderski.
Obaj panowie w zeszłym roku udanie zadebiutowali na międzynarodowej arenie, zdobywając brązowe medale naOlimpiadzie Kulinarnej w niemieckim Erfurcie. 
Podczas zawodów w czeskim Hradec Králové Polacy musieli zmierzyć się z nie lada przeciwnikami. W gronie zawodników znaleźli się m.in. brązowi oraz srebrni medaliści wspomnianej już olimpiady kulinarnej IKA 2012, a także uczestnicy ostatnich Mistrzostw Europy, które odbyły się w 2011 w niemieckim Lipsku. Studiując osiągnięcia poszczególnych zawodników, faworytką była Czeszka Eliška Vostalová, brązowa i srebrna medalistka IKA 2012, laureatka czwartego miejsca w łącznej klasyfikacji ostatnich Mistrzostw Europy no i zwyciężczyni Melounovego Šampionàtu w roku poprzednim. 


 Grzegorz Gniech wyrzeźbił motyw Żubra natomiast Paweł Sztenderski nawiązał do motywów znanych z Pierwszej Komunii Świętej.

Panowie z CARVING-GNIECH TEAM zaprezentowali pracę zatytułowaną: Praca kucharza pod czujnym okiem szefa kuchni. W specjalnie zbudowanym boksie Paweł i Grzegorz zaprezentowali rzeźby kucharzy oraz świnki, a także płaskorzeźbę na melonie i arbuza, na którym skórka była podcięta w taki sposób, aby utworzyć podobizny obu panów. 

(...) na początku chciałem wyrzeźbić po prostu kucharzy, ale jako że my też jesteśmy kucharzami, w pewnym momencie doszliśmy do wniosku, że wyrzeźbimy nasze podobizny (...) - mówi Sztenderski

DSC08931.JPGW drugiej kategorii (Z-2) zawodnicy indywidualnie musieli przedstawić dowolny temat na jednym arbuzie oraz dwóch melonach. Zabronione było wykorzystywanie innych surowców. Temat pracy w sposób harmonijny musiał spowijać wszystkie rzeźby w tej kategorii. 
DSC08922.JPGPaweł Sztenderski zaprezentował pracę "Miłość - wszystko czego trzeba do szczęścia". Rzeźbionego arbuza zdobiła sylwetka pary młodej, okraszona imionami i datą. Na melonie cantalopue pojawiła się płaskorzeźba Amora, a na melonie żółtym fantazyjnie wycięte serce. Grzegorz Gniech natomiast swoją pracę zatytułował"Wiatrak". Na żółtym melonie pojawił się tytułowy wiatrak, na arbuzie zaś wiejski gospodarz. Uzupełnieniem pracy był melon cantaloupe ozdobiony wzorem z haftu kaszubskiego. Prace w kategorii Z-2 zawodnicy również przywozili gotową.

Ostatnia kategoria, Z-3, to rzeźbienie na żywo przed publicznością. Zawodnicy mieli do dyspozycji jednego arbuza i jednego, dowolnego melona. Czas 180 minut. Temat dowolny, jednakże musiał być widoczny na dwóch rzeźbach i nie mógł się powtarzać.


DSC09281.JPG DSC09280.JPG

 

We wszystkich kategoriach międzynarodowe jury punktowało przede wszystkim za czystość pracy, regularność i czystość cięć, poziom trudności wykonania (ilość użytych motywów, pracochłonność), oryginalność, ogólne wrażenie, ekspresję, którą praca wyzwalała no i oczywiście nawiązanie do tematu i zasadność użycia określonych motywów.

 

Na zawodnika, który otrzyma największą ilość punktów w konkurencjach indywidualnych, czekał przechodni Puchar Melounovego Šampionàtu (do 2010 roku Melounovego Festiválu).

DSC09327.JPGKiedy po obradach pojawili się sędziowie aby ogłosić wyniki jasne stało się, że polscy zawodnicy bez żadnych skrupułów wykorzystali czeską gościnność i zgarnęli wszystkie najważniejsze nagrody.

W konkurencji drużynowej (Z-1) praca Pawła Sztenderskiego i Grzegorza Gniech była najlepsza. Obaj panowie zdobyli złote medale.

W drugiej konkurencji (Z-2) Grzegorz Gniech zdobył srebrny medal, natomiast Paweł Sztenderski był bezkonkurencyjny zdobywając swój drugi złoty medal.

W ostatniej konkurencji (Z-3) podczas, której zawodnicy rzeźbili na żywo Polacy również liczyli na wysokie miejsca. Konferansjer prowadzący uroczystość medalową bardzo umiejętnie budował napięcie. Na scenę wywoływano zawodników od ostatniego miejsca. Polacy cierpliwie czekali na swoją kolej. I kiedy wyczytano, że trzecie miejsce zajmuje Tomas Lipovsky z Czech stało się jasne, że wygrać może już tylko któryś z Polaków. Następnie ogłoszono, że prace zawodników z Polski są tak dobre, że obydwaj zasługują na złoty medal! Ale mimo wszystko trzeba było wyłonić zwycięzcę tej konkurencji. I tak, drugie miejsce zajął Grzegorz Gniech, który zdobył również złoty medal. 
< br />

DSC09332.JPG

Zwycięzcą konkurencji live carving został Paweł Sztenderski, który zdobył tym samym swój trzeci złoty medal na tych zawodach.

DSC09353-kopia.jpg

Paweł Sztenderski Absolutnym Zwycięzcą Melounovego Šampionàtu 2013

Paweł Sztenderski, wygrywając każdą konkurencję w której startował, uzyskał również najlepsze noty w łącznej klasyfikacji końcowej i zdobył Puchar Melounovego Šampionàtu dla Absolutnego Zwycięzcy Gastro Hradec Cup. 

 

Sukces polskich mistrzów carvingu jest najbardziej spektakularnym osiągnięciem w historii polskich startów w międzynarodowych zawodach carvingowych. Nikt wcześniej nie przywiózł z jednych zawodów, aż pięciu złotych medali! 

 

DSC09341.JPG

 

 

 

 

Po zawodach Polacy udali się na zasłużone nocne zwiedzanie stolicy Czech - Pragi.
Praga_Carving_002.JPG

Praga_Carving_001.JPG

 

 

z Hradec relacjonował: Paweł Sztenderski

 

 

strona www organizatora: http://www.carving-studio.cz

strona www Polskich zawodników: www.Carving-Gniech.pl oraz www.Carving-Art.pl

19:04, fruitcarving
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 stycznia 2013
Kurs Carvingu I - go stopnia.

Kurs Carvingu I stopnia to kurs podczas którego zaczyna się nasza przygoda z carvingiem pod okiem instruktora. Instruktor krok po kroku pokazuje, tłumaczy i wyjaśnia na czym polega istota carvingu. Na kursie podstawowym z carvingu poznamy ruchy i cięcia, za pomocą których wyrzeźbimy już bardzo efektowne figury i rzeźby. Ponadto zastosowany odpowiedni wachlarz ruchów i dobór ćwiczeń pozwoli szybko rozwijać własne umiejętności i na ich bazie tworzyć coraz trudniejsze i skomplikowane cięcia. 

Oprócz tego nauczymy się poprawnie trzymać swój własny nóż do carvingu, który otrzymamy na kursie. Pozwoli to nam osiągnąć efekty, o których sami siebie nie podejrzewamy.

 

Program KURSU PODSTAWOWEGO:

  • historia sztuki carvingu
  • narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji
  • sposoby zabezpieczania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac
  • rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach takich jak: arbuz, melon, dynia, burak, kalarepa, rzodkiew, ogórek, cukinia, marchew i inne
  • tworzenie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie pojedynczych rzeźb (tworzenie kompozycji przestrzennej)

 

PO ZAKOŃCZENIU SZKOLENIA KAŻDY UCZESTNIK OTRZYMUJE CERTYFIKAT UKOŃCZENIA KURSU CARVINGU

Prace wykonane przez naszych kursantów na Kursie Carvingu w stopniu podstawowym można obejrzeć na www.KursCarvingu.pl

Wejdź i zobacz sam jak z zadaniami na kursie poradzili sobie inni kursanci.

14:11, fruitcarving
Link Dodaj komentarz »
OLIMPIADE DER KOCHE - MIĘDZYNARODOWA OLIMPIADA KULINARNA IKA 2012

Po ogólnopolskich wojażach carvingowych w końcu mieliśmy okazję stanąć w szranki z najlepszymi carverami na świecie. Do Erfurtu, gdzie odbywała się Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA, zjechało setki zawodników z 54 krajów świata. Zawodnicy rywalizowali w pięciu kategoriach. Wspólnie z Grzegorzem startowaliśmy w kategorii Kuchnia Zimna - Rzeźba Artystyczna (Kat. D1).

Pośród setek zawodników z najrozmaitszych krajów świata zdobyliśmy ex aequo brązowy medal. Jest to nasz największy sukces, tym bardziej okazały, że zdobyty w debiucie na konkursie międzynarodowym. Olimpiada IKA to impreza, która odbywa się raz na cztery lata, to obok kulinarnych mistrzostw świata oraz europy najważniejsze zawody kulinarne na świecie!

Od samego początku chcieliśmy nieco uczcić i urozmaicić naszą podróż do Niemiec. Do samego Erfurtu mieliśmy prawie 1 tyś km w jedną stronę więc jasne było, że nim dojedziemy na miejsce, trochę czasu spędzimy w aucie. Aby nie było tak jak dotychczas, kiedy to tysiące km przejeżdżamy w naszych autach postanowiliśmy wynająć wóz kempingowy. Podróż camperem to obok brązowych medali i doświadczeń czysto zawodowych wspaniałe przeżycie i kolejne zdobyte doświadczenia.

Kiedy okazało się, że tamtej soboty, jako jedyni spośród prawie setki Polaków, którzy startowali w różnorodnych kategoriach indywidualnie i drużynowo, przywieźliśmy do Polski medale, nasza duma urosła jeszcze bardziej. Duma z odniesionego sukcesu i godnego reprezentowania Polski i Białego Orzełka, który od zawsze gościł na naszych rękawkach.

Cały nasz sukces smakuje jeszcze bardziej, kiedy pomyślimy o tym, że cały nasz wyjazd i wszelkie przygotowania sfinansowaliśmy z własnych środków bez jakiegokolwiek sponsora. Za dwa lata planujemy wziąć udział w mistrzostwach świata w Luxemburgu. Może wówczas uda nam się zaprosić kogoś do współpracy i sponsoringu. 

 

 

Wydarzenie to było szeroko relacjonowane w prasie, radio i telewizji. 

 

 

Carving na wesele

arbuz na wesele

Carving na weselach sprawdza się znakomicie. Miny cioć i wujków oraz babć są bezcenne. Sytuacje, kiedy młodzi tańczą pierwszy taniec, a wszyscy goście zamiast być przy młodych, podziwiają stół owocowy, fotografują, nagrywają na swoje telefony zdarzają się bardzo często :-)

Wybierając rzeźby owocowe należy zastanowić się jaki efekt chcemy osiągnąć i jaki posiadamy budżet na ten cel. To dwie podstawowe kwestie, reszta to już tylko subiektywne odczucia dotyczące estetyki.

Należy zastanowić się, czy chcemy pojedyncze rzeźby rozmieszczone gdzieś na stole, czy powiedzmy jakiś kącik, stół, czy jego jakaś część z owocami do bezpośredniego spożycia dla gości, a wraz z nimi wkomponowane rzeźby (czyli opcje: same rzeźby lub  mix: owoce plus rzeźby).

Trzeba pamiętać że, zawsze lepiej prezentuje się kilka rzeźb w jednym miejscu ponieważ pojedyncze elementy "znikają" gdzieś w stołach i nie zawsze je widać kiedy na stole znajdą się potrawy, napoje itp. Duże stoły owocowe i kąciki z rzeźbami zrobią wrażenie na wszystkich bez wyjątku, natomiast malutkie pojedyncze rzeźby zostaną zauważone tylko przez bardziej spostrzegawcze osoby.

 



Arbuz - najczęściej zamawiana rzeźba

Najczęściej zamawianym produktem jest rzeźba z arbuza z wybranymi motywami. A te mogą być rozmaite. Oprócz imion Młodych i daty na arbuzie mogą znaleźć się motywy par młodych, jakieś grafiki nawiązujące do osób pobierających się, elementy związane z ich poznaniem się, miejscem pracy itp. Tak naprawdę to pomimo tego, że mamy mnóstwo pomysłów, to właśnie Państwa pomysły kreują jakieś nowe wzory i elementy, które my później rzeźbimy w arbuzie. Na arbuzach oczywiście nie może zabraknąć motywów kwiatowych, które podkreślają piękno całej rzeźby.

Z arbuzem dobrze komponują się różnego rodzaju melony. A to ze względu na ich mniejszy kształt, który powoduje, że stojący obok arbuz, nabiera jeszcze bardziej gustownego charakteru. Dodatkowo ciekawy efekt powstaje ze względu na inna barwę niż arbuz. Kompozycja z melonów i jednego arbuza okraszona bukietem kwiatów z owoców i warzyw to najczęściej zamawiana drobna dekoracja przez naszych klientów.

Więcej zdjęć, przykładowych kompozycji owocowych na wesela, owocowych upominków i prezentów możecie znaleźć na www.Carving-Gniech.pl W galeriach na tej stronie oraz na www.Carving-Art.pl znajdziecie ponad trzy tysiące zdjęć prac zrealizowanych w latach 2006 - 2013.

wtorek, 27 grudnia 2011
Paweł Sztenderski Mistrzem Polski w Carvingu

IV Mistrzostwa Polski w Carvingu

SANDOMIERZ, 3 WRZESIEŃ 2011
V FESTIWAL JABŁEK
 

 

MISTRZOSTWA POLSKI W CARVINGU 

W sobotę, 3 września 2011 w Sandomierzu odbyły się IV Mistrzostwa Polski w Carvingu. W tej nawyższej rangą imprezie carvingowej udział wzięło sześciu zawodników. Jak na Mistrzostwa Polski przystało tym razem nie było nowicjuszy a sami doświadczeni gracze. Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech co prawda w Mistrzostwach Polski w Carvingu uczestniczyli pierwszy raz ale startowali już w innych konkursach carvingowych. Piotr Kwiatek, Piotr Nowak i Sebastian Ługowski w Mistrzostwach Polski w Carvingu brali już udział w zeszłym roku. Natomiast Tomasz Szpalek to prawdziwy weteran Mistrzostw Polski w Carvingu. Z sukcesami uczestniczył w nich we wszystkich trzech poprzednich edycjach.

Konkurs finałowy IV MP w Carvingu składał się z trzech konkurencji. Pierwszą była rzeźba w arbuzie z obowiązkowymi motywami z serialu "Ojciec Mateusz" oraz miasta Sandomierz. Prace zawodników stały na wysokim poziomie. Po pierwszej konkurencji mozna już było domniemywać kto będzie walczył o ostateczne miejsca na podium.

 

MISTRZOWSKA RZEŹBA PAWŁA SZTENDERSKIEGO

 

W drugiej konkurencji zawodnicy mieli do dyspozycji trzy jabłka, 20 minut i własną wyobraźnię. Najciekawszą moim zdanie pracę wykonał Grzegorz Gniech. Jedno jabłko pożera drugie :-) Ciekawy pomysł z motywami narodowymi miał też Piotr Nowak.

W trzeciej, ostatniej konkurencji trzeba było w czasie dwóch godzin wykonać pracę we wcześniej wybranym temacie. Dominowały motywy kwiatowe. Paweł Sztenderski wykonał papugę oraz flaminga. Ptaki cieszyły się dużą popularnością wśród odwiedzających. Z niecodziennych surowców skorzystał Piotr Kwiatek. W swojej pracy użył m.in. chleba, zielonego sera czy nawet jajka.

PAWEŁ SZTENDERSKI

 

Po kilku wyczerpujących godzinach udaliśmy się na małe co nie co :-) Trzeba przyznać, że Marek Rybacki i Darek Ślusarczyk doskonale wywiązali się z roli organizatorów i ugościli nas wszystkich naprawdę wyśmienicie.

Mieliśmy nawet odrobinę czasu aby zwiedzić piękną, sandomierską starówkę. Nawet najlepsze zdjęcia nie oddadzą uroku, którym zachwyca to miejsce.

SANDOMIERZ SANDOMIERZ

 

Po długich oczekiwaniach w końcu organizatorzy ogłosili wyniki i ostateczną punktację.

 

Ostateczna klasyfikacja IV Mistrzostw Polski w Carvingu 2011

I miejsce - Paweł Sztenderski - MISTRZ POLSKI
II miejsce - Tomasz Szpalek
III miejsce - Grzegorz Gniech

IV miejsce - Piotr Kwiatek
V miejsce - Piotr Nowak
VI miejsce - Sebastian Ługowski

 

Relacja ze zdjęciami prac wszystkich uczestników znajdziecie na mojej stronie www.Carving-Art.pl

Bogatą galerię zdjęć z IV Mistrzostw Polski w Carvingu można obejrzeć tutaj

I TURNIEJ CARVINGOWY O PUCHAR DOLNEJ WISŁY

FESTIWAL SMAKU 

GRUCZNO, 21 SIERPIEŃ 2011


Paweł Sztenderski zwycięża w I Turnieju Carvingowym o Puchar Dolnej WisłyW niedzielę 21 sierpnia 2011 w Grucznie odbył się I Turniej Carvingowy o Puchar Dolnej Wisły. Turniej odbywał się podczas Festiwalu Dobrego Smaku.

W turnieju wzięło udział dziewięciu uczestników. Byli to zarówno doświadczeni carverzy (Tomasz Szpalek, Artur Kufel, Piotr Kwiatek czy Paweł Sztenderski) jak i zupełni nowicjusze w konkursach carvingowych (Małgorzata Garlej, Sławek Nawrot czy Michał Łojek). Resztę stawki uzupełnili Marcin Werner i Michał Eilmers, dla których carving znaczy zdecydowanie więcej niż zwykłe hobby.

Pierwszą konkurencją było rzeźbienie dowolnego motywu w bloku sera. Po raz pierwszy na konkursie w Polsce rzeźbiono w serze. Dominowały motywy kwiatowe. Ale nie zabrakło płaskorzeźby czy wręcz nawet rzeźby przestrzennej.

Najwyżej ocenioną pracą w tej konkurencji była rzeźba kwiatowa Pawła Sztenderskiego.

Drugą, ostatnią konkurencją, była rzeźba w arbuzie z obowiązkowym motywem dotyczącym Regionu Dolnej Wisły (flora, fauna, zabytki itp.). Uczestnicy szczególnie upodobali sobie ryby oraz ptaki.

Bocian wyrzeźbiony przeze mnie w drugiej konkurencji.

Paweł Sztenderski - Carving-Art.pl 

Po podsumowaniu głosów wszystkich członków jury ogłoszono, że 

zwyciężcą I Turnieju Carvingowego o Puchar Dolnej Wisły został Paweł Sztenderski.

II miejsce zajął Tomasz Szpalek, natomiast III miejsce - Piotr Kwiatek.

Więcej zdjęć na www.Carving-Art.pl

niedziela, 26 września 2010
Melonowy Festiwal 2010 w czeskim Libercu

31 LIPIEC 2010, LIBEREC

 

Wraz z organizatorem Melonowego Festivalu Ludkiem Prochazka

na zdj. od lewej: Paweł Sztenderski, Ludek Prochazka, Grzegorz Gniech

Niestety tylko w roli obserwatorów udało nam się pojechać na Melonowy Festival do czeskiego Liberca. Wraz z Wiesiem podróż minęła nam całkiem szybko i przyjemnie :-)

Po krótkim 'rozpoznaniu terenu' w Libercu wróciliśmy do Zgorzelca gdzie wieczorkiem udaliśmy się 'na miasto'.

Do końca nie byliśmy pewni swego przyjazdu do Liberca i nie wzieliśmy udziału w zawodach więc ostatecznie wraz z Grzesiem zabawiliśmy się w fotografów. Bezstresowo pstrykaliśmy sobie zdjęcia, z których część możecie pooglądać poniżej.

Melonowy Festiwal 2010 w cuglach wygrał nasz rodzimy carvingowiec Piotr Wasik. Pozostali uczestnicy naszej ekipy, czyli Łukasz Szewczyk, Tomek Szpalek i Wiesław Miotk również zajęli wysokie, medalowe miejsca.

Konkurs po raz kolejny zorganizował Ludek Prochazka z Czech Carving Studio (na zdjęciu powyżej po środku).

Zobacz więcej zdjęć z Melonowego Festivalu 2010

23:38, fruitcarving
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 maja 2010
Carving Fantazyjne dekoracje z owoców i warzyw

carving, prezenty owocowe, kosze owocowe, twarz na arbuzie

O carvingu ciąg dalszy....

Carving posiada wiele odmian. Ta pierwsza to carving tajski. Ten najstarszy. Tę odmianę charakteryzuje lekkość wzorów, finezja, delikatność całości. Carving tajski to głównie motywy kwiatowe, ale także zwierzęta i łączone, duże kompozycje zawierające mieszankę wyrzeźbionych owoców i warzyw z delikatną nutką liści i gałązek naturalnych. W carvingu tajskim używa się tylko jednego noża, tajskiego. Carving ten wykonywany przez Taja lub przez innych Azjatów jest bardzo szybki, iście ekspresowy. Carving chiński z kolei to głównie wzory, napisy i sceny batalistczne i sportowe rzeźbione na skórze arbuza. Jest on moim zdanie bardzie toporny od carvingu tajskiego ale dla niektórych ma także swój urok. Carving europejski to taka mieszanka w/w stylów. Istnieje jeszcze jedna odmiana carvingu. Jest to trójwymiarowe rzeźbienie, gdzie owoce i warzywa używa się jako materiał do rzeźb przestrzennych. Są to prawdziwe arcydzieła i stanowią kwintesencję carvingu.

prezenty i upominki z owoców i warzywRzeźbione owoce i warzywa idealnie nadają się do dekoracji stołów podczas wesela, bankietów i innych imprez okolicznościowych. Potrafią wprawić w zdumienie nawet najbardziej wymagających gości. Także imprezy firmowe mogą być doskonałą okazją do prezentacji carvingu np. m.in. z logo firmy. Rzeźby owocowe lub kompozycje wieloskładnikowe, umieszczone w wiklinowym koszyku, przyzdobione minimalną, delikatną dekoracją i orginalnie zapakowane stanowią gotowy, wyjątkowy prezent dla mamy na urodziny, dla dziewczyny, dla ukochanej żony, dla bliskiej nam osoby, dla kolegi i koleżanki. Daj mi znać a może już niedługo i Ty sprezentujesz komuś takiego arbuza...

 


źródło: http://www.carving-art.pl
carving-art.pl, dekoracje z owoców i warzyw

16:06, fruitcarving , carving
Link Dodaj komentarz »
Carving Fantazyjne dekoracje z owoców i warzyw

carving, dekoracje z owocówCarving jest to sztuka. Chyba jest to dość trafne określenie. Carvingowcy, czyli osoby zajmujące się carvingiem są zatem artystami. Carving powstał, a może wyodrębnił się z tzw. sztuki pałacowej. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym, artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin, z okresu panowania dynastii Tang (VII – X w.). Rozkwit carvingu miał miejsce nieco później, podczas rządów dynastii Song  (X-XIIIw.). Właśnie wtedy carving opuścił cesarskie komnaty i pałace. Nie trafił co prawda od razu pod strzechy ale stał się zdecydowanie bardziej przyjazną formą, zwłaszcza wśród klasy średniej. W mniej więcej tym samym czasie (XIII – XIV w.) również w Tajlandii carving stał się znaną szerzej sztuką. A to za sprawą corocznego święta  religijnego Loy Krathong. Wtenczas sztukmistrzyniami były kobiety pracujące na królewskim dworze, które zaczęły wycinać przepiękne owocowe i warzywne dekoracje również w swoich domach, dla swoich gości.

Obecnie Tajlandia jest uznawana za kolebkę światowego carvingu. Władze Tajlandii uznały sztukę carvingu za element dziedzictwa narodowego. W celu propagowania i ochrony, fantazyjne wycinanie z warzyw i owoców wprowadzono do kanonu zajęć szkolnych.

dekoracja z dyni, tajski kwiat w dyniDekoracje z owoców tworzy się bazując na owocach egzotycznych. Dojrzewają one bardzo szybko i stają się soczyste, toteż najlepszym materiałem dla carvingowca są one wtedy, gdy są niedojrzałe. Są to m. in. wszelkiego rodzaju arbuzy, melony i dynie a także papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są one wdzięcznymi owocami dla początkujących. Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się rzodkwi, buraków, różnego rodzaju rzep, brukwi, kabaczka a także marchwi, selera, kalarepy. Warzywa są zazwyczaj mniejsze od owoców więc stworzenie pięknej kompozycji z warzyw wymaga już nie lada umiejętności i pewnej wprawy. Warzywa są też dużo twardsze, stąd też wycina się w nich o wiele trudniej i wolniej.W Azji używa się także nie występujących w Europie bulw kolokazji i rzodkwi japońskiej. Do uzupełnienia gotowych rzeźb lub większych kompozycji stosuje się m.in. kolorowe papryczki chilli, pomidorki, liście pora, kolorowych sałat, świeże zioła no i oczywiście świeże owoce.

Skomponowanie stołu z owocami zawierającego rzeźby owocowe i warzywne jest nie lada wyzwaniem. Fantazyjnie przygotowane elementy kompozycji trzeba umiejętnie wyeksponować, a później troszczyć się o nie J. Najlepszym sposobem zapobiegania wysychaniu eksponowanych dekoracji z owoców jest zraszanie ich lodowatą wodą. Pozwala to dłużej utrzymać wilgotność i jędrność owoców i warzyw...

 

źródło: http://www.carving-art.pl
carving-art.pl