Kategorie: Wszystkie | carving
RSS
czwartek, 11 maja 2017
Polscy Carverzy najlepsi na Świecie

Wspaniałe wieści napłynęły do nas z niemieckiego Erfurtu.

carving-art_001-300x202To właśnie w tym mieście co cztery lata odbywają się zmagania najlepszych na świecie kucharzy i cukierników. W tym roku do rywalizacji stanęło 45 krajów z 6 kontynentów. Nie zabrakło również i reprezentantów naszego kraju. W rywalizacjach drużynowych Polska wystawiła seniorską oraz juniorską drużynę kucharzy. W rywalizacji indywidualnej nasz kraj reprezentowała dwójka utalentowanych rzeźbiarzy z powiatu wejherowskiego Dominika Sadowska oraz Paweł Sztenderski. I to właśnie carvingowcy z Wybrzeża zdobyli połowę medali dla Polski. Pierwszego dnia olimpijskich zmagań Paweł Sztenderski zdobył brązowy medal, natomiast Dominika Sadowska została wyróżniona przez jury za prace wykonane z owoców i warzyw techniką carvingu. W kolejnych dniach odbywały się kwalifikacje w rzeźbieniu na żywo, w których nasi reprezentanci przebrnęli, aż do ścisłego finału. Znalazło się w nim 14 najlepszych carvingowców z całego świata. W tym momencie był to już największy sukces polskich zawodników w historii startów Polaków na tego typu ogólnoświatowych zawodach. Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska poszli jednak za ciosem, w finale konkursu ramię w ramię walczyli z zawodnikami z Korei, Tajwanu czy Włoch. Praca Pawła Sztenderskiego została oceniona jako najlepsza w finale! Tuż za nią sędziowie sklasyfikowali pracę Dominiki Sadowskiej. Można więc zdecydowanie stwierdzić, że Polscy reprezentanci zaprezentowali najwyższy, światowy poziom sztuki carvingu. Po podsumowaniach wszystkich prac finałowych i półfinałowych okazało się, że Polscy zawodnicy zdobyli po indywidualnym srebrnym medalu olimpijskich zmagań! Tak niebywały sukces Polskich rzeźbiarzy miał miejsce po raz pierwszy w ponad stuletniej historii olimpijskiej rywalizacji kucharzy i cukierników!

Jesteśmy bardzo szczęśliwi – mówi Paweł Sztenderski, srebrny oraz brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej IKA 2016 – te srebrne medale to dla nas ukoronowanie ciężkiej pracy, a fakt iż byliśmy tak blisko złota dodatkowo potęguje naszą dumę z tegorocznych osiągnięć. W tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować naszym sponsorom, firmie Inter-Europol Piekarnia Szwajcarska oraz Powiatowi Wejherowo za udzielone nam wsparcie finansowe oraz obdarzenie nas zaufaniem. Wspieracie nasze działania niezmiennie od lat i tym bardziej cieszymy się i jesteśmy dumni, że możecie bez żadnych ogródek głosić, iż wspieracie najlepszych na świecie w dziedzinie sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach!

Wszelkie przygotowania do startu w tym najważniejszym wydarzeniu Kulinarnym na świecie kosztują nas dużo czasu, pracy i oczywiście pieniędzy – dodaje Dominika Sadowska, srebrna medalistka Olimpiady Kulinarnej IKA 2016 – pomoc finansowa ze strony firmy Inter-Europol Piekarnia Szwajcarska oraz Powiatu Wejherowo pozwoliła nam skupić się wyłącznie na tym co umiemy najlepiej, czyli na rzeźbieniu! Bardzo im za to dziękujemy!

domi1-150x150Rywalizacja rzeźbiarzy odbywała się w dwóch kategoriach. Pierwsza z nich polegała na przygotowaniu dekoracji z owoców i warzyw jak centralnej dekoracji bankietowej. Tę pracę zawodnicy przygotowywali przed startem. Sędziowie zarezerwowali dla zawodników dwie godziny na instalację gotowej pracy na stole bankietowym. W tej konkurencji Paweł Sztenderski za pracę przedstawiającą smoka z dyni otrzymał brązowy medal. Praca Dominiki Sadowskiej przedstawiającą scenkę z bajki Kopciuszek międzynarodowej jury wyróżniło dyplomem.

Drugą konkurencją, w której startowali Polacy, było rzeźbienie na żywo, tzw. live carving. Tutaj nasi zawodnicy jak równy z równym konkurowali z pozostałymi uczestnikami Olimpiady. Ze względu na ogromną ilość zawodników organizatorzy podzielili tę konkurencję na kilkudniowe kwalifikację oraz finał, który odbywał się w ostatnim dniu Olimpiady Kulinarnej IKA 2016. Zarówno Dominika Sadowska jak i Paweł Sztenderski sukcesem zakończyli swój udział w eliminacjach dla finału, wycinając jedne z najładniejszych prac. Po zakończeniu kwalifikacji, okazało się, że do ścisłego finału najlepszych carvingowców na świecie zakwalifikowało się 14 zawodników, w tym aż dwóch z Polski! Jest to niespotykany wcześniej sukces Polskich zawodników, reprezentantów powiatu wejherowskiego. Jakby tego było mało, nasi zawodnicy w finale stanęli na wysokości zadania i ponownie zaprezentowali prace o najwyższym kunszcie artystycznym zdobywając uznanie zarówno międzynarodowego jury jak i współzawodników! Ich finałowe prace były dwiema najwyżej ocenionymi pracami w finale i w całych olimpijskich zmaganiach na żywo! Ostatecznie Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska wywalczyli w tej konkurencji indywidualne srebrne medale! O skali tego sukcesu świadczy chociażby fakt, że dla naszych reprezentantów, którzy już wielokrotnie byli nagradzani na międzynarodowych konkursach carvingowych, jest to bez wątpienia największy sukces życiowy!

ika_2016_003-150x150Po powrocie Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska udali się z wizytą do Starostwa Powiatowego w Wejherowie, aby osobiście podziękować Pani Staroście Gabrieli Lisius i kierowanemu przez niej zespołowi za pokładaną weń wiarę oraz wsparcie finansowe! Polscy srebrni medaliści opowiadali jak wyglądała rywalizacja na tych najważniejszych zawodach kulinarnych na świecie i czy trudno było osiągnąć tak okazały sukces! Podczas wizyty Dominika Sadowska oraz Paweł Sztenderski złożyli na ręce Pani Starosty Pisemne Podziękowania oraz bukiet kwiatów wyrzeźbiony z marchwi!

(…) każde wsparcie to dla nas bardzo ważna sprawa. A jeśli pomoc dotyczy finansów to już w ogóle nie ma o czym mówić – cieszy się Paweł Sztenderski i dodaje: Z radością przybyliśmy do siedziby Powiatu Wejherowskiego, aby osobiście podziękować Pani Staroście za pomoc. Drugiemu z naszych sponsorów, mieliśmy okazję podziękować już podczas rywalizacji w Erfurcie, ponieważ firma Inter-Europol Piekarnia Szwajcarska była jednym z wystawców (…)

więcej informacji oraz zdjęć:

http://www.carving-art.pl/polacy-wsrod-najlepszych-na-swiecieculinary-olimpics-olimpiade-der-koche-ika-2016/

 

 

 

08:28, fruitcarving
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 stycznia 2016
Wycięte w Kadrze - wystawa fotograficzna

 


zdj_z_fb_4_kovvvvvpia1

Po raz pierwszy w niedługiej historii sztuki carvingu w Polsce można obejrzeć wystawę nie samych dzieł owocowych, ale ich fotografię. Wystawę fotograficzną „Wycięte w Kadrze” zorganizowali czołowi polscy rzeźbiarze Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech. Do współpracy przy tym projekcie zaprosili fotografa Roberta Jop oraz swoją wychowankę Dominikę Sadowską. Uroczyste otwarcie wystawy miało miejsce 14 stycznia 2016 w Filharmonii Kaszubskiej w Wejherowie.

Wystawa będzie dostępna dla zwiedzających do dnia 28 stycznia 2016 r. Wstęp jest bezpłatny.

Fotografia w sztuce kulinarnej była obecna od zawsze. W ostatnim czasie, głównie za sprawą portali społecznościowych, blogów oraz licznych publikacji papierowych przeżywa swój złoty okres, czego dowodem jest m.in. pojawienie się w naszej branży konkursu fotograficznego (Dorszowe Żniwa 2014, 2015). Tym razem na wystawianych fotografiach możemy podziwiać niepublikowane nigdy wcześniej prace Dominika Sadowskiej, Grzegorz Gniech oraz Pawła Sztenderskiego. Zdjęcia mają bardzo duży format (około 120 cm) i znakomicie się je ogląda na żywo. Robert Jop skutecznie zadbał o najwyższą jakość wydrukowanych prac!

Uroczystego otwarcia wystawy dokonała Pani Dyrektor Wejherowskiego Centrum Kultury Jolanta Rożyńska. Potem już tradycyjnie było kilka słów od autorów. Głos zabrał również Pan Piotr Bochiński, V-ce Prezydent Wejherowa. W czasie degustowania duszy wystawianymi pracami, zaproszeni gości raczyli również swoje podniebienia wieczornym cateringiem przygotowanym specjalnie na tę okazję.

Więcej informacji i zdjęć 

  • http://www.carving-art.pl/2016/01/17/wyciete-w-kadrze-wystawa-fotografii-2/
  • http://www.carving-art.pl/2016/01/13/wyciete-w-kadrze-wystawa-fotografii/

Paweł Sztenderski

22:54, fruitcarving , carving
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 września 2014
Rzeźbione mydełka - pomysł na prezent!

Rzeźbione mydełko

Podróżując po świecie i szukając natchnienia i inspiracji na idealny prezent czy upominek nie można ominąć Tajlandii. Kraj ten jest obecnie uznawany za kolebkę sztuki carvingu. Carving to sztuka ręcznego rzeźbienia, która do niedawna kojarzyła się wyłącznie z owocami i warzywami. O owocowych dekoracjach, kwiecistych bukietach z warzyw czy rzeźbionych arbuzach możecie na naszych stronach znaleźć mnóstwo informacji. Dzisiaj jednak chciałbym przybliżyć Wam kolejną rzecz, która kojarzy mi się z Tajlandią. Otóż są to ręcznie rzeźbione mydełka (ang. soap carving). Są one rękodziełem bardzo popularnym w tym azjatyckim kraju. Na ręcznie rzeźbione mydełka można natknąć się na większości straganów, gdzie zależnie od upodobań wybierzemy interesujący nas kolor, zapach czy kształt tego małego dzieła sztuki.

Rzeźbione mydełkoMydła, które prezentujemy na zdjęciach to tylko i wyłącznie ręczne rzemiosło. Proces powstawania takiego mydła nie jest jakoś szczególnie skomplikowany. Za to na pewno jest czasochłonny i przede wszystkim pracochłonny. Tak zdobione mydło to gra różnych kolorów. Niektóre z nich są barwione jeszcze przed topieniem, inne już po wyrzeźbieniu. Wraz ze kolorami, które są bardzo ważne dla naszego wzroku bardzo istotną cechą jest również zapach. Aktualnie nasze rzeźbione mydełka posiadają zapach frezji, konwalii, aloesu, naturalnego mydełka czy róży. Przy tak rozpieszczonych zmysłach węchu i wzroku taki prezent jest jedynym w swoim rodzaju upominkiem. Podobnie jak owocowe dekoracje czy rzeźby z owoców odznaczają się one mnogością bardzo drobnych elementów, które tworzą misterność takiego dzieła. Jednak w odróżnieniu od owoców, rzeźbione mydełka nie są podatne na upływ czasu. Nie zepsują się, ich wygląd będzie ciągle atrakcyjny niezależnie od tego jak dawno zostało ono wyrzeźbione.

Rzeźbione mydełka są znakomitym pomysłem na prezent, souvenir czy pamiątkę. Idealnie pasują również jako dekoracja wnętrz. Takie małe cudeńko znakomicie ozdobi naszą łazienkę, salon czy sypialnię. Poniżej prezentujemy galerię zdjęć ręcznie rzeźbionych mydełek (soap carving gallery). Dzięki naszym mydełkom możesz poczuć odrobinę egzotyki w swoim domu!

Więcej zdjęć na www.Carving-Art.pl

22:52, fruitcarving
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 03 lipca 2014
Fantazyjne dekoracje z owoców i warzyw


Kiedyś w reklamie Plusa Kabaret Mumio przedstawiał swoje „najnowsze dziecko”. Dzisiaj to my przedstawiamy Wam nasze własne najnowsze dziecko 
:)

Jedyny w swoim rodzaju album, ukazujący ogrom możliwości jakie niesie ze sobą sztuka carvingu. Na czterdziestu stronach albumu autorzy prezentują rzeźby ze wszystkich dostępnych w Polsce surowców. Zawarte w tej publikacji wzory i kompozycje z powodzeniem mogą być  wykorzystane jako źródło inspiracji i natchnienia. Ponadto w oparciu o prace przedstawione w albumie można samodzielnie komponować fantazyjne dekoracje z owoców i warzyw. Autorzy prezentują również przykładowe stoły owocowe.

Album dostępny wyłącznie na stronach naszego sklepu internetowego

Autorzy: Paweł Sztenderski, Grzegorz Gniech
Okładka twarda A4, 40 stron
Rok wydania: 2014 

11:42, fruitcarving
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 czerwca 2013
Książka do nauki carvingu: Kurs Carvingu. Poziom Podstawowy. Podręcznik do ćwiczeń.

książka do nauki carvinguNa naszym rynki pojawiła się kolejna książka do carvingu. Cieszy to, że jest coraz więcej pozycji tej sztuce. Rzeźbienie w owocach stało się bardzo popularne. W Polsce wiele osób już wie co to nóż tajski (carving thai knife) czy nóż syjamski. Świadomość carvingowa, zwłaszcza w środowisku gastronomicznym jest bardzo duża. To właśnie kucharze jako pierwsi przekonali się jak bardzo sztuka carvingu potrafi przyciągnąć uwagę gości. 

Dzisiaj, już nie tylko kucharze, ale każdy chciałby nauczyć się sztuki carvingu. Autorzy "Kursu Carvingu..." w swojej książce są wierni swoim przekonaniom, iż carving to rzeźbienie w owocach, a nie tworzenie drobnych, talerzowych dekoracji, znanych w gastronomii jako garni. Ten kto szuka prostych, szybkich form jak dekoracje z pomarańczy, grapefruita czy cytryny, wywijasów z pory czy kwiatków z rzodkiewek srogo się zawiedzie. 

Podręcznik do carvingu "Kurs Carvingu" zawiera co prawda dekoracje z papryczki, ale jest to uzupełnienie konkretnego ćwiczenia, a autorzy podkreślają iż jest to forma garni.

W książce znajdziecie takie popularne i łatwe w nauce pozycje jak liść z cukinii, kalie z kopru włoskiego, melon z motywem tajskim czy róża na arbuzie. Autorzy uzupełnili książkę o autorską pozycję jak ptaszek z cykorii i białej rzodkwi. Ptaszki te znane są jako "Ptaszki miłości". Wykonane jako dekoracja weselna na pewno zwrócą uwagę młodej pary i ich gości. Ponadto Grzegorz Gniech i Paweł Sztenderski opisują krok po kroku, ruch po ruchu i cięcie po cięciu jak wykonać piękną różę z kalarepy czy buraka. Ćwiczenia są bogato ilustrowane, każdy krok oprócz opisu jest przedstawiony na dużym, wyraźnym zdjęciu. Autorzy książki zastosowali również nowatorski sposób przedstawiania kolejnych kroków danego ćwiczenia. Zdjęcia zrobione są z perspektywy oczu wycinającego. Sprawia to, że kursant widzi krok po kroku ćwiczenie w identyczny sposób w książce na zdjęciu i w rzeczywistości na swojej desce do krojenia. Wszystko to ułatwia i przyspiesza naukę. 

Kolejną awangardą są dodatkowe pozycje wykonane w ramach Specjalnego Dodatku w książce. Są to kolorowe i bardzo widowiskowe dekoracje z użyciem przeróżnych owoców, takich jak: pomarańcze, grapefruity, rzodkiewki, oliwki,  bakłażany, melony i wiele innych. Osa z bakłażanu czy np. myszka z melona sprawi wiele radości zarówno dzieciom jak i dorosłym. Tego typu dekoracje wprowadzą elementy zabawy ale również niedowierzania do Waszych bufetów. 

Książka jest dostępna w sprzedaży na stronie www.Carving-Art.pl lub w sklepie internetowym

poniedziałek, 06 maja 2013
Polscy Carverzy zdobyli pięć złotych medali w Czeskim Hradec Kralove
Melounovy Šampionàt 2013; Gastro Hradec Cup Carving, czyli fantazyjne rzeźbienie w owocach i warzywach, zbiera w Polsce coraz większą rzeszę zwolenników. Osób zajmujących się tą tajską sztuką jest już w naszym kraju bardzo dużo, nie tylko w gronie kucharzy. Każdego roku odbywają się również ogólnopolskie zawody, by wyłonić tych najlepszych z najlepszych. Do grona najlepszych carverów w Polsce bez wątpienia należą Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech. Panowie po wygraniu wszystkich ogólnopolskich zawodów carvingowych postanowili swoje umiejętności skonfrontować z zawodnikami na konkursie międzynarodowym. Udział w zawodach zakończył się wielkim sukcesem i spektakularnym zwycięstwem Polaków.
środa, 23 stycznia 2013
Kurs Carvingu I - go stopnia.

Kurs Carvingu I stopnia to kurs podczas którego zaczyna się nasza przygoda z carvingiem pod okiem instruktora. Instruktor krok po kroku pokazuje, tłumaczy i wyjaśnia na czym polega istota carvingu. Na kursie podstawowym z carvingu poznamy ruchy i cięcia, za pomocą których wyrzeźbimy już bardzo efektowne figury i rzeźby. Ponadto zastosowany odpowiedni wachlarz ruchów i dobór ćwiczeń pozwoli szybko rozwijać własne umiejętności i na ich bazie tworzyć coraz trudniejsze i skomplikowane cięcia. 

Oprócz tego nauczymy się poprawnie trzymać swój własny nóż do carvingu, który otrzymamy na kursie. Pozwoli to nam osiągnąć efekty, o których sami siebie nie podejrzewamy.

 

Program KURSU PODSTAWOWEGO:

  • historia sztuki carvingu
  • narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji
  • sposoby zabezpieczania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac
  • rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach takich jak: arbuz, melon, dynia, burak, kalarepa, rzodkiew, ogórek, cukinia, marchew i inne
  • tworzenie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie pojedynczych rzeźb (tworzenie kompozycji przestrzennej)

 

PO ZAKOŃCZENIU SZKOLENIA KAŻDY UCZESTNIK OTRZYMUJE CERTYFIKAT UKOŃCZENIA KURSU CARVINGU

Prace wykonane przez naszych kursantów na Kursie Carvingu w stopniu podstawowym można obejrzeć na www.KursCarvingu.pl

Wejdź i zobacz sam jak z zadaniami na kursie poradzili sobie inni kursanci.

14:11, fruitcarving
Link Dodaj komentarz »
OLIMPIADE DER KOCHE - MIĘDZYNARODOWA OLIMPIADA KULINARNA IKA 2012

Po ogólnopolskich wojażach carvingowych w końcu mieliśmy okazję stanąć w szranki z najlepszymi carverami na świecie. Do Erfurtu, gdzie odbywała się Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA, zjechało setki zawodników z 54 krajów świata. Zawodnicy rywalizowali w pięciu kategoriach. Wspólnie z Grzegorzem startowaliśmy w kategorii Kuchnia Zimna - Rzeźba Artystyczna (Kat. D1).

Pośród setek zawodników z najrozmaitszych krajów świata zdobyliśmy ex aequo brązowy medal. Jest to nasz największy sukces, tym bardziej okazały, że zdobyty w debiucie na konkursie międzynarodowym. Olimpiada IKA to impreza, która odbywa się raz na cztery lata, to obok kulinarnych mistrzostw świata oraz europy najważniejsze zawody kulinarne na świecie!

Od samego początku chcieliśmy nieco uczcić i urozmaicić naszą podróż do Niemiec. Do samego Erfurtu mieliśmy prawie 1 tyś km w jedną stronę więc jasne było, że nim dojedziemy na miejsce, trochę czasu spędzimy w aucie. Aby nie było tak jak dotychczas, kiedy to tysiące km przejeżdżamy w naszych autach postanowiliśmy wynająć wóz kempingowy. Podróż camperem to obok brązowych medali i doświadczeń czysto zawodowych wspaniałe przeżycie i kolejne zdobyte doświadczenia.

Kiedy okazało się, że tamtej soboty, jako jedyni spośród prawie setki Polaków, którzy startowali w różnorodnych kategoriach indywidualnie i drużynowo, przywieźliśmy do Polski medale, nasza duma urosła jeszcze bardziej. Duma z odniesionego sukcesu i godnego reprezentowania Polski i Białego Orzełka, który od zawsze gościł na naszych rękawkach.

Cały nasz sukces smakuje jeszcze bardziej, kiedy pomyślimy o tym, że cały nasz wyjazd i wszelkie przygotowania sfinansowaliśmy z własnych środków bez jakiegokolwiek sponsora. Za dwa lata planujemy wziąć udział w mistrzostwach świata w Luxemburgu. Może wówczas uda nam się zaprosić kogoś do współpracy i sponsoringu. 

 

 

Wydarzenie to było szeroko relacjonowane w prasie, radio i telewizji. 

 

 

Carving na wesele

arbuz na wesele

Carving na weselach sprawdza się znakomicie. Miny cioć i wujków oraz babć są bezcenne. Sytuacje, kiedy młodzi tańczą pierwszy taniec, a wszyscy goście zamiast być przy młodych, podziwiają stół owocowy, fotografują, nagrywają na swoje telefony zdarzają się bardzo często :-)

Wybierając rzeźby owocowe należy zastanowić się jaki efekt chcemy osiągnąć i jaki posiadamy budżet na ten cel. To dwie podstawowe kwestie, reszta to już tylko subiektywne odczucia dotyczące estetyki.

Należy zastanowić się, czy chcemy pojedyncze rzeźby rozmieszczone gdzieś na stole, czy powiedzmy jakiś kącik, stół, czy jego jakaś część z owocami do bezpośredniego spożycia dla gości, a wraz z nimi wkomponowane rzeźby (czyli opcje: same rzeźby lub  mix: owoce plus rzeźby).

Trzeba pamiętać że, zawsze lepiej prezentuje się kilka rzeźb w jednym miejscu ponieważ pojedyncze elementy "znikają" gdzieś w stołach i nie zawsze je widać kiedy na stole znajdą się potrawy, napoje itp. Duże stoły owocowe i kąciki z rzeźbami zrobią wrażenie na wszystkich bez wyjątku, natomiast malutkie pojedyncze rzeźby zostaną zauważone tylko przez bardziej spostrzegawcze osoby.

 



Arbuz - najczęściej zamawiana rzeźba

Najczęściej zamawianym produktem jest rzeźba z arbuza z wybranymi motywami. A te mogą być rozmaite. Oprócz imion Młodych i daty na arbuzie mogą znaleźć się motywy par młodych, jakieś grafiki nawiązujące do osób pobierających się, elementy związane z ich poznaniem się, miejscem pracy itp. Tak naprawdę to pomimo tego, że mamy mnóstwo pomysłów, to właśnie Państwa pomysły kreują jakieś nowe wzory i elementy, które my później rzeźbimy w arbuzie. Na arbuzach oczywiście nie może zabraknąć motywów kwiatowych, które podkreślają piękno całej rzeźby.

Z arbuzem dobrze komponują się różnego rodzaju melony. A to ze względu na ich mniejszy kształt, który powoduje, że stojący obok arbuz, nabiera jeszcze bardziej gustownego charakteru. Dodatkowo ciekawy efekt powstaje ze względu na inna barwę niż arbuz. Kompozycja z melonów i jednego arbuza okraszona bukietem kwiatów z owoców i warzyw to najczęściej zamawiana drobna dekoracja przez naszych klientów.

Więcej zdjęć, przykładowych kompozycji owocowych na wesela, owocowych upominków i prezentów możecie znaleźć na www.Carving-Gniech.pl W galeriach na tej stronie oraz na www.Carving-Art.pl znajdziecie ponad trzy tysiące zdjęć prac zrealizowanych w latach 2006 - 2013.

wtorek, 27 grudnia 2011
Paweł Sztenderski Mistrzem Polski w Carvingu

IV Mistrzostwa Polski w Carvingu

SANDOMIERZ, 3 WRZESIEŃ 2011
V FESTIWAL JABŁEK
 

 

MISTRZOSTWA POLSKI W CARVINGU 

W sobotę, 3 września 2011 w Sandomierzu odbyły się IV Mistrzostwa Polski w Carvingu. W tej nawyższej rangą imprezie carvingowej udział wzięło sześciu zawodników. Jak na Mistrzostwa Polski przystało tym razem nie było nowicjuszy a sami doświadczeni gracze. Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech co prawda w Mistrzostwach Polski w Carvingu uczestniczyli pierwszy raz ale startowali już w innych konkursach carvingowych. Piotr Kwiatek, Piotr Nowak i Sebastian Ługowski w Mistrzostwach Polski w Carvingu brali już udział w zeszłym roku. Natomiast Tomasz Szpalek to prawdziwy weteran Mistrzostw Polski w Carvingu. Z sukcesami uczestniczył w nich we wszystkich trzech poprzednich edycjach.

Konkurs finałowy IV MP w Carvingu składał się z trzech konkurencji. Pierwszą była rzeźba w arbuzie z obowiązkowymi motywami z serialu "Ojciec Mateusz" oraz miasta Sandomierz. Prace zawodników stały na wysokim poziomie. Po pierwszej konkurencji mozna już było domniemywać kto będzie walczył o ostateczne miejsca na podium.

 

MISTRZOWSKA RZEŹBA PAWŁA SZTENDERSKIEGO

 

W drugiej konkurencji zawodnicy mieli do dyspozycji trzy jabłka, 20 minut i własną wyobraźnię. Najciekawszą moim zdanie pracę wykonał Grzegorz Gniech. Jedno jabłko pożera drugie :-) Ciekawy pomysł z motywami narodowymi miał też Piotr Nowak.

W trzeciej, ostatniej konkurencji trzeba było w czasie dwóch godzin wykonać pracę we wcześniej wybranym temacie. Dominowały motywy kwiatowe. Paweł Sztenderski wykonał papugę oraz flaminga. Ptaki cieszyły się dużą popularnością wśród odwiedzających. Z niecodziennych surowców skorzystał Piotr Kwiatek. W swojej pracy użył m.in. chleba, zielonego sera czy nawet jajka.

PAWEŁ SZTENDERSKI

 

Po kilku wyczerpujących godzinach udaliśmy się na małe co nie co :-) Trzeba przyznać, że Marek Rybacki i Darek Ślusarczyk doskonale wywiązali się z roli organizatorów i ugościli nas wszystkich naprawdę wyśmienicie.

Mieliśmy nawet odrobinę czasu aby zwiedzić piękną, sandomierską starówkę. Nawet najlepsze zdjęcia nie oddadzą uroku, którym zachwyca to miejsce.

SANDOMIERZ SANDOMIERZ

 

Po długich oczekiwaniach w końcu organizatorzy ogłosili wyniki i ostateczną punktację.

 

Ostateczna klasyfikacja IV Mistrzostw Polski w Carvingu 2011

I miejsce - Paweł Sztenderski - MISTRZ POLSKI
II miejsce - Tomasz Szpalek
III miejsce - Grzegorz Gniech

IV miejsce - Piotr Kwiatek
V miejsce - Piotr Nowak
VI miejsce - Sebastian Ługowski

 

Relacja ze zdjęciami prac wszystkich uczestników znajdziecie na mojej stronie www.Carving-Art.pl

Bogatą galerię zdjęć z IV Mistrzostw Polski w Carvingu można obejrzeć tutaj

 
1 , 2